Sagsbehandlingen tager normalt
0-30 dage

Gebyr for sagsbehandling
Intet gebyr

Hvem kan få et EU-opholdsdokument som arbejdstager?

Du kan få et EU-opholdsdokument, hvis:

  • Du er EU/EØS- eller schweizisk statsborger
  • Du har et arbejde i Danmark, som du modtager løn for
  • Du har en ansættelseskontrakt eller en arbejdsgivererklæring

Hvad er betingelserne?

Når vi behandler din ansøgning, vurderer vi konkret og individuelt, om du er arbejdstager efter EU-retten. Det betyder bl.a. at:

  • Dit arbejde skal være faktisk og reelt – altså skal du udføre arbejde, som du får løn for
  • Du skal normalt arbejde i mindst 10-12 timer om ugen
  • Din ansættelse skal normalt gælde i mindst 10-12 uger

Vi kan også se på øvrige vilkår i din ansættelse, f.eks. om den er dækket af en overenskomst, om du har ret til betalt ferie eller til løn under sygdom.

Det skal fremgå af din vikaraftale, at du er garanteret lønnet arbejde i mindst 10-12 timer om ugen i mindst 10-12 uger.

Er du ikke garanteret et vist antal timer i en vis periode, kan du kun få opholdsdokument som arbejdstager, hvis du kan dokumentere ved ansøgningen, at du allerede har udført arbejde som vikar i 10-12 uger i mindst 10-12 timer ugentligt.

Du kan søge om et skattepersonnummer hos Skattestyrelsen, så din arbejdsgiver kan indberette din løn

Søg om skattepersonnummer hos Skattestyrelsen (link åbner i et nyt vindue)

Du kan dokumentere det arbejde, du allerede har udført som vikar, i form af fx lønsedler. Hvis du har et skattepersonnummer, vil SIRI også kontrollere, om du har fået indberettet løn og arbejdstimer fra dit vikararbejde i indkomstregistret.

For at blive registreret som arbejdstager skal din ansættelsesaftale normalt gælde for minimum 10-12 uger.

I vurderingen af om dit arbejde er faktisk og reelt, indgår bl.a. løn samt ovennævnte forhold vedrørende antal arbejdstimer og varigheden af ansættelsen.

Forhold som fx overenskomst, feriepenge og pension kan indgå i vurderingen af faktisk og reelt arbejde. Fraværet af disse forhold i en ansættelsesaftale betyder dog ikke i sig selv, at der ikke kan være tale om faktisk og reelt arbejde.

Du skal ved indgivelsen af ansøgningen fremvise din ansættelsesaftale og/eller arbejdsgivererklæring, som beskriver dine ansættelsesvilkår. 

Har du allerede arbejdet i en periode, kan du desuden vedlægge kopi af lønsedler.

Læs mere om dokumentation under fanen 'Sådan ansøger du'.

Er du som vikar garanteret lønnet arbejde i mindst 10-12 timer om ugen i mindst 10-12 uger, og dette fremgår af vikaraftalen, kan du være arbejdstager på samme måde som personer i almindelig beskæftigelse.

Er du ikke garanteret et vist antal timer i en vis periode, kan det ikke på forhånd fastlægges, at du er arbejdstager efter EU-retten.  

Hvis du ved indgivelsen af din ansøgning kan dokumentere, at du har arbejdet som vikar i de forudgående 10-12 uger i mindst 10-12 timer ugentligt, kan du blive registreret som arbejdstager, også selvom du ikke er garanteret et vist ugentligt antal arbejdstimer. Du skal dokumentere omfanget af det allerede udførte arbejde i form af fx lønsedler.

Hvad er mine rettigheder som EU-borger?

Som EU-borger har du retten til at opholde dig og arbejde i Danmark med eller uden et EU-opholdsdokument.

Du kan frit indrejse i Danmark, og du må arbejde i Danmark allerede fra den dag, du indrejser. Du skal ikke have en tilladelse til at arbejde i Danmark.

I Danmark er et CPR-nummer nødvendigt i flere situationer, fx i forhold til sundhedskort og lægevalg, skat og danskundervisning.

For at få et CPR-nummer, skal du vise et EU-opholdsdokument til din bopælskommune.

På portalen lifeindenmark.dk kan du læse mere om, hvordan du får et CPR-nummer samt om andre vigtige emner fx

  • MitID
  • Skatteforhold
  • Ferieforhold
  • Skole og børnepasning
  • Bolig
  • Danskundervisning
  • Bilregistrering og kørekort

Læs mere på lifeindenmark.dk (link åbner i et nyt vindue)

Som EU-statsborger kan du frit indrejse i Danmark, og du må arbejde i Danmark allerede fra den dag, du indrejser. Det betyder, at du ikke skal have en tilladelse til at arbejde i Danmark. 

Der er ikke nogen øvre grænse for, hvor mange timer du må arbejde. Dette gælder også, hvis du samtidig studerer i Danmark.

EU-opholdsdokumentet er ikke en forudsætning for, at du må begynde at arbejde. Dette gælder, uanset om du har - eller ansøger om - opholdsdokument som arbejdstager, person med tilstrækkelige midler eller noget tredje.

Hvis du

  • opfylder betingelserne for at være arbejdstager i EU-rettens forstand 
  • har bevaret din arbejdstagerstatus efter at være ophørt med at arbejde 
  • er familiemedlem til en EU arbejdstager

har du ret til sociale ydelser på samme vilkår som danske statsborgere. Som udgangspunkt vil det derfor ikke medføre ophør af din opholdsret i Danmark, at du modtager ydelser efter lov om aktiv socialpolitik, f.eks. kontanthjælp.

Læs mere om, hvad du må modtage og hvad du ikke må modtage af offentlige ydelser, når du har et EU-opholdsdokument fra SIRI

Hvis du skal bo og arbejde i Danmark, er der en række ting, du skal sætte dig ind i. Afhængigt af dine personlige forhold kan du også have brug for andre vigtige informationer.

Portalen borger.dk giver dig information i forhold til de vigtigste emner fx

  • MitID
  • CPR-registrering
  • Sundhedskort
  • Skatteforhold
  • Ferieforhold
  • Skole og børnepasning
  • Bolig
  • Danskundervisning
  • Bilregistrering og kørekort

Hvor længe kan jeg være i Danmark?

Hvis du skal opholde dig i Danmark i mindre end 3 måneder, er det ikke nødvendigt at indgive ansøgning om EU-opholdsdokument. Søger du arbejde, kan du være i landet i op til 6 måneder uden et opholdsdokument.

Hvis du skal være i Danmark i mere end de 3 eller 6 måneder, skal du indgive ansøgning om EU-opholdsdokument. Herefter kan du være i landet, så længe du opfylder betingelserne for et opholdsgrundlag efter EU-reglerne. Der er ikke en udløbsdato på dit opholdsdokument. 

Når du har haft et opholdsgrundlag efter EU-reglerne i Danmark i mindst 5 år, har du ret til permanent ophold efter EU-reglerne.

Læs om, hvordan du søger om permanent ophold efter EU-reglerne

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke længere har lønnet arbejde?

Kan min familie få EU-opholdsdokument?

Ja, din nærmeste familie kan ansøge om ophold i Danmark efter EU-reglerne.

Læs mere om EU-ophold som familiemedlem til en EU-borger

Hvad skal jeg mere vide, inden jeg ansøger

På ansøgningsfanen til højre kan du læse mere om ansøgningsproceduren. Her finder du også det ansøgningsskema, du skal udfylde.

SIRI træffer afgørelse på baggrund af de oplysninger og dokumenter, du afleverer sammen med ansøgningen. SIRI vil kontakte dig i løbet af sagsbehandlingen, hvis vi har brug for flere oplysninger.

Skal SIRI kunne give oplysninger om din sag til andre end dig, mens vi behandler sagen, skal du give en fuldmagt til den person, der skal have adgang til oplysningerne. Fuldmagten skal indleveres til SIRI, gerne sammen med din ansøgning.

Hvis det fremgår af din ansøgning, at du repræsenteres af en advokat, skal du ikke give fuldmagt til advokaten, da advokater allerede i kraft af deres stilling har fuldmagt. Det betyder bl.a., at SIRI under sagens behandling vil sende alle henvendelser til dig via din advokat.

Din ansøgning indgives til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Sørg for at have alle dokumenter klar i digital form, så du kan vedhæfte dem til online ansøgningen.

Du skal vedhæfte:

Hent evt. følgende erklæring:

Arbejdsgivererklæring

Kontrakt eller erklæring skal være dateret og underskrevet i hånden eller digitalt med fx MitID eller Penneo af din arbejdsgiver mindre end 60 dage før SIRI modtager den. SIRI anerkender ikke underskrifter indsat som billedfil.

Afsæt gerne

15 minutter

til at udfylde ansøgningen

1 person

Du udfylder selv ansøgningsskemaet

På dette trin har du adgang til det relevante ansøgningsskema OD1A.

Skemaet indeholder en vejledning i, hvordan du skal udfylde det, og hvilken dokumentation, du skal vedlægge.

Du kan bestille tid til at møde frem i SIRI via linket i den kvittering, du modtager, når du har udfyldt og indsendt skemaet.

 

Udfyld ansøgningsskema OD1A (åbner i et nyt vindue)

Hvis du er begyndt på en online ansøgning før d. 15. maj 2025, som du vil afslutte, skal du bruge det tidligere OD1 skema. Det tidligere OD1 vil ikke være tilgængeligt efter d. 1. juni 2025. Link til tidligere OD1 skema

Sådan behandler vi dine personoplysninger i forbindelse med ansøgningen

Vi anbefaler, at du ansøger online, da det ofte er hurtigere at behandle digitale ansøgninger.

Du kan også vælge at indsende en fysisk ansøgning – find et print-selv-skema og læs mere om fremgangsmåden

Du kan finde dine igangværende og afsluttede ansøgninger i 30 dage fra dit seneste login.

Log ind og se dine ansøgninger (åbner i et nyt vindue)

Du skal møde personligt frem i en af SIRIs afdelinger inden 30 dage.

Du skal medbringe:

  • kvittering fra onlineansøgningen
  • dit pas eller nationale id-kort.

Først når du på denne måde har identificeret dig og er blevet forbundet med din ansøgning, betragter vi din ansøgning som fuldt indgivet.

Møder du ikke op inden 30 dage efter at du har indgivet din online ansøgning, betragter SIRI din ansøgning som frafaldet og lukker sagen.

Adresser og åbningstider på SIRIs afdelinger

Vedhæfter du alle nødvendige dokumenter til ansøgningen, og er betingelserne for et opholdsgrundlag opfyldt, kan SIRI udstede et opholdsdokument til dig med det samme, når du møder op.

Mangler der dokumentation, forlænges sagsbehandlingstiden. Du vil normalt få at vide ved fremmødet, hvilken yderligere dokumentation, du skal indsende.

Du har ret til at opholde dig og arbejde i Danmark, mens du venter på svar.

Ansvarlig myndighed

Kontakt SIRI