Publiceret 03-06-2016

Ændret krav om mulighed for vellykket integration i sager om familiesammenføring til børn

EU-Domstolen afsagde den 12. april 2016 dom i sagen Genc (C-561/14). Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har nu fastlagt dommens rækkevidde i forhold til dansk ret. Her beskrives betydningen for sager om familiesammenføring til børn i forhold til kravet om mulighed for vellykket integration.

Genc-sagen omhandler kravet om mulighed for vellykket integration i sager om familiesammenføring med børn og det forhold, at kravet kun stilles, hvis ansøgningen om familiesammenføring er indgivet efter en frist på 2 år regnet fra det tidspunkt, hvor den herboende forælder opfylder betingelserne for at få familiesammenføring med barnet (udlændingelovens § 9, stk. 16).

EU-Domstolen har fastslået, at integrationskravet ikke kan begrundes, når kravet kun finder anvendelse efter 2-årsfristen.

Dommens betydning for verserende og afgjorte sager

Verserende sager om familiesammenføring med børn

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet og Justitsministeriet har på baggrund af dommen vurderet, at udlændingemyndighederne skal se bort fra kravet om mulighed for vellykket integration (udlændingelovens § 9, stk. 16). Det betyder, at kravet ikke vil blive stillet i verserende sager om familiesammenføring med børn – uanset barnets og den herboende forælders nationalitet. Det gælder alle verserende sager, hvor ansøgningen om opholdstilladelse er indgivet inden den 31. maj 2016. (Læs mere herom i afsnittet nedenfor).

Udlændingemyndighederne vil i forbindelse med sagsbehandlingen vurdere, om de øvrige betingelser for familiesammenføring er opfyldt.

Afgjorte sager, hvor der er givet afslag på familiesammenføring med henvisning til kravet om mulighed for vellykket integration 
Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet og Justitsministeriet har på baggrund af dommen desuden vurderet, at børn, som har fået afslag på familiesammenføring med henvisning til integrationskravet, kan få deres sag genoptaget. Det er vurderingen, at disse sager er afgjort på grundlag af en regel, som ikke har kunnet anvendes.

Kravet om mulighed for en vellykket integration blev indført den 1. juli 2004. Personer, der har fået afslag på baggrund af integrationskravet, og som har indgivet ansøgning om familiesammenføring efter denne dato, kan efter ønske få deres sag genoptaget og vurderet på ny. Det gælder uanset barnets og den herboende forælders nationalitet. (Bemærk, at kravet om vellykket integration i udlændingelovens § 9, stk. 16, tidligere fandtes i § 9, stk. 13).

Udlændingestyrelsen vil – i det omfang det er muligt – kontakte de personer, der har mulighed for at få vurderet deres sag på ny via deres herboende forælder og orientere nærmere om muligheden og fremgangsmåden for at få sagen genoptaget.

Der vil også snarest muligt blive oplyst nærmere om muligheden og proceduren for genoptagelse på www.nyidanmark.dk.

Der er derfor ikke behov for, at man på nuværende tidspunkt kontakter Udlændingestyrelsen og anmoder om at få sin sag genoptaget, hvis man mener sig omfattet af muligheden for genoptagelse.

Ansøgninger indgivet fra og med den 31. maj 2016 bliver omfattet af ny regel

Den 3. juni 2016 vedtog Folketinget et lovforslag, der indebærer, at 2-årsfristen afskaffes, men at kravet om mulighed for vellykket integration i øvrigt opretholdes.

Fremover skal alle børn over 8 år med en forælder i hjemlandet derfor opfylde integrationskravet, med mindre ganske særlige grunde taler imod.

Lovændringen, der forventes at træde i kraft den 10. juni 2016, vil gælde for ansøgninger, der er indgivet fra og med den 31. maj 2016, hvor lovforslaget blev fremsat.

Yderligere information

Læs EU-Domstolens dom i sagen C-561/14

Læs orienteringen af Folketingets Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalg af 1. juni 2016 om behandlingen af konkrete sager om familiesammenføring til børn efter, Genc

Læs lovforslag nr. L 191 A, der blev vedtaget den 3. juni 2016