Publiceret 20-12-2016
Udlændingestyrelsen har valgt operatører af asylcentre for 2017
Jammerbugt, Thisted, Tønder og Vesthimmerlands kommuner samt Røde Kors bliver operatører af asylcentre i 2017.
Udlændingestyrelsen offentliggjorde den 22. november 2016 et udbud af opgaven med drift af asylcentre for 2017. Styrelsen har gennemført dialogmøder med de aktører, der har budt på opgaverne, og har besluttet at tildele operatørkontrakter for 2017 til Jammerbugt, Thisted, Tønder og Vesthimmerlands kommuner samt Røde Kors. Langeland Kommune afgav også tilbud, men blev ikke valgt.
Den tildelte opgave omfatter bl.a. indkvarteringsydelser, sundhedsydelser, pasningstilbud for børn, undervisnings- og fritidstilbud for børn, undervisning og aktivering for voksne mv.
Ud over operatøropgaven omfattede udbuddet også opgaven som inventaroperatør for samtlige asylcentre. Opgaven omfatter koordinering af indkøb, levering og afhentning af inventar til asylcentre mv. Opgaven som inventaroperatør for 2017 tildeles Jammerbugt Kommune.
Endvidere indgår Udlændingestyrelsen parallelt med udbudsrunden kontrakter med Kriminalforsorgen om drift af udrejsecentrene samt med Beredskabsstyrelsen om driften af det stående beredskab.
Fakta
Der er for tiden 55 asylcentre. På grund af det faldende antal asylansøgere vil behovet for indkvartering blive reduceret i 2017, og Udlændingestyrelsen har derfor besluttet at lukke ca. 2.000 pladser frem mod sommeren 2017.
Operatørkontrakterne forventes underskrevet den 3. januar 2017.
Læs hele tildelingsbeslutningen her
Særligt vedrørende Langeland Kommune
Udlændingestyrelsen har i forbindelse med udbudsrunden besluttet, at Langeland Kommune ikke længere skal være operatør på indkvarteringsområdet.
Baggrunden skal bl.a. findes i de ledelsesmæssige problemer i kommunen, som er kommet frem.
Udlændingestyrelsens direktør Tanja Franck siger:
- Vores samarbejde med Langeland Kommune har tidligere fungeret godt. Men vi har valgt ikke at fortsætte samarbejdet, da vi ikke længere mener, at de er de rette til at varetage opgaven.
- Vi har bl.a. oplevet flere situationer, hvor kommunen har undladt at give centrale informationer til os, og der er under udbudsprocessen kommet nye oplysninger frem om alvorlige ledelsesmæssige problemer. Langeland Kommune kan derfor efter vores opfattelse ikke i tilstrækkeligt omfang sikre, at indkvarteringsopgaven løses, så asylansøgerne får en værdig og tryg ventetid under asylsagens behandling.
Langeland Kommune får en afviklingskontrakt for 2017. Kommunens indkvarteringspladser udfases og beboerne flyttes til andre centre frem til udgangen af april. Det vil ske så hurtigt, det er muligt, med respekt for den enkelte beboer.
Yderligere oplysninger hos presseansvarlig Nils Bak, nbk@us.dk, mobil 41 30 66 80.