Publiceret 21-11-2018

Georgien er føjet til Åbenbart Grundløs Haster-landelisten

Georgien er tilføjet listen over lande, hvorfra asylansøgninger kan behandles i en særlig åbenbart grundløs haster-procedure.

Den såkaldte ÅGH-landeliste er pr. 21. november 2018 udvidet med Georgien. Asylansøgninger fra disse lande behandles i en særlig hasteprocedure, ÅGH-proceduren, fordi der en forhåndsformodning for, at ansøgningen kan afslås som åbenbart grundløs. 

Baggrunden for Georgiens tilføjelse er, at der i løbet af 2018 har været en markant stigning i antal asylansøgninger fra landet, og at der som udgangspunkt ikke gives asyl til georgiere. Udlændingestyrelsen foretog i september en fact finding mission til Georgien og indhentede blandt andet oplysninger om situationen for minoriteterne kistere og tjetjenere.

På baggrund af rapporten samt det forhold, at Udlændingestyrelsen allerede i dag i langt de fleste sager vedr. georgiere behandler dem i en særligt hurtig procedure, besluttede Udlændingestyrelsen i samarbejde med Nordsjællands Politi og Dansk Flygtningehjælp at føje landet til ÅGH-listen.

I den forbindelse blev også Liechtenstein tilføjet, idet landet ikke tidligere har været omfattet af listen. Der ses dog ikke pt. at være asylansøgninger fra statsborgere derfra.

ÅGH-listen omfatter EU-medlemslandene, Norge, Schweiz, Island, Albanien, Australien, Bosnien-Hercegovina, Canada, Japan, Kosovo, Makedonien, Moldova, Mongoliet, Montenegro, New Zealand, Serbien og USA. Listen omfatter også Rusland, hvor der dog efter en konkret vurdering gælder en række undtagelser. Samt nu også Georgien og Liechtenstein.

Ved behandling af en sag i åbenbart grundløs haster proceduren udfylder ansøgeren ikke et asylansøgningsskema og kommer særligt hurtigt til samtale hos Udlændingestyrelsen. Dansk Flygtningehjælp skal afgive en udtalelse i sagen efter at flygtningehjælpen også har haft en samtale med ansøgeren. Hvis Dansk Flygtningehjælp er enig med Udlændingestyrelsen, vil der særligt hurtigt blive givet afslag på asyl. Der er ikke klageadgang til Flygtningenævnet.

Yderligere oplysninger hos pressekonsulent Nils Bak, mobil 41 30 66 80, email nbk@us.dk

 

Ansvarlig myndighed

Kontakt os