Sagsbehandlingen tager normalt
0-30 dage

Gebyr for sagsbehandling
Intet gebyr

Hvem kan få et EU-opholdsdokument som en person med tilstrækkelige midler?

Du kan få et EU-opholdsdokument, hvis:

  • Du er EU-/EØS- eller schweizisk statsborger 
  • Du har penge nok (tilstrækkelige midler) til at forsørge dig selv eller
  • En anden person, fx et familiemedlem, har penge nok til at forsørge dig

Hvad er betingelserne?

Når vi behandler din ansøgning, vurderer vi konkret og individuelt, om du har tilstrækkelige midler til at være selvforsørgende efter EU-retten. Det betyder bl.a., at:

  • Du skal råde over midler nok til at forsørge dig selv og din evt. familie under hele dit ophold i Danmark.

Med udgangspunkt i din personlige situation foretager SIRI en konkret vurdering af, om du har tilstrækkelige midler.

Det vil være altid være tilstrækkeligt, hvis du har midler svarende til den relevante sats for selvforsørgelses- og hjemrejseydelse.

Ikke-forsørger

6.789 kr. (2025-niveau) pr. måned før skat.

Enlig forsørger

13.577 kr. (2025-niveau) pr. måned før skat.

Forsørger, men ikke enlig forsørger

9.500 kr. (2025-niveau) pr. måned før skat.

Hjemmeboende under 30 år

2.925 kr. (2025-niveau) pr. måned før skat.

Du skal dokumentere, at du kan forsørge dig selv og din eventuelle familie i mindst de første 12 måneder af dit ophold i Danmark.

Du skal dog fortsat være selvforsørgende under hele dit ophold. 

SIRI kan eventuelt senere bede dig om at dokumentere, at du stadig har tilstrækkelige midler.

Hvis du forsørges af en anden person, fx et familiemedlem, din kæreste eller lignende, skal du have adgang til din forsørgers midler, dvs. at du skal kunne råde over dem.

Forsørgeren skal dokumentere at råde over tilstrækkelige midler til at kunne forsørge både sig selv, dig samt eventuelle børn eller andre, forsørgeren har forsørgelsespligt overfor.

Hvis du er i familie eller er kæreste med din forsørger, der opholder sig i Danmark

Hvis du er i familie med din herboende forsørger, skal du ikke dokumentere at råde over din forsørgers midler. 

Forsørgeren kan fx være din ægtefælle, dit voksne barn, dine søskende eller lignende. Du skal dokumentere, at du er i familie med forsørgeren gennem fx en vielsesattest eller en fødselsattest.

Hvis din forsørger er din kæreste, og skal I bo på samme adresse i Danmark, skal du heller ikke dokumentere at råde over din forsørgers midler.

Skal I ikke bo på samme adresse, eller opholder din forsørger sig ikke i Danmark, så skal du dokumentere, at du har adgang til din forsørgers midler. Se nedenfor.

Hvis du ikke er i familie med din forsørger, eller din forsørger ikke opholder sig i Danmark

Hvis

  • du ikke er i familie med forsørgeren eller ikke kan dokumentere det
  • du ikke skal bo på samme adresse som din kæreste, der forsørger dig
  • din forsørger opholder sig uden for Danmark

skal du dokumentere, at du har adgang til forsørgerens midler. 

Det kan fx være gennem løbende overførsler af penge fra forsørgeren til dig. Det kan også være ved at dokumentere, at du har adgang til forsørgerens konto, eller at du har dit eget debit- eller kreditkort knyttet til forsørgerens konto.

Da det er en betingelse for at have opholdsgrundlag som person med tilstrækkelige midler, at du er selvforsørgende og dermed ikke falder det offentlige til byrde, kan du som udgangspunkt ikke få eller bevare opholdsdokument på dette grundlag, hvis du modtager offentlige forsørgelsesydelser, dvs. f.eks. kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse samt overgangsydelse. Modtager du derimod eksempelvis arbejdsløshedsdagpenge fra din A-kasse, vil dette ikke være til hinder for, at du kan anses at være selvforsørgende.

Hvad er mine rettigheder som EU-borger?

Som EU-borger har du retten til at opholde dig og arbejde i Danmark med eller uden et EU-opholdsdokument.

Du kan frit indrejse i Danmark, og du må arbejde i Danmark allerede fra den dag, du indrejser. Du skal ikke have en tilladelse til at arbejde i Danmark.

I Danmark er et CPR-nummer nødvendigt i flere situationer, fx i forhold til sundhedskort og lægevalg, skat og danskundervisning.

For at få et CPR-nummer, skal du vise et EU-opholdsdokument til din bopælskommune.

På portalen lifeindenmark.dk kan du læse mere om, hvordan du får et CPR-nummer samt om andre vigtige emner fx

  • MitID
  • Skatteforhold
  • Ferieforhold
  • Skole og børnepasning
  • Bolig
  • Danskundervisning
  • Bilregistrering og kørekort

Læs mere på lifeindenmark.dk (link åbner i et nyt vindue)

Som EU-statsborger kan du frit indrejse i Danmark, og du må arbejde i Danmark allerede fra den dag, du indrejser. Det betyder, at du ikke skal have en tilladelse til at arbejde i Danmark.

Der er ikke nogen øvre grænse for, hvor mange timer du må arbejde. Dette gælder også, hvis du samtidig studerer i Danmark.

EU-opholdsdokumentet er ikke en forudsætning for, at du må begynde at arbejde. Dette gælder, uanset om du har - eller ansøger om - opholdsdokument som arbejdstager, person med tilstrækkelige midler eller noget tredje.

Når du er person med tilstrækkelige midler, følger det af selve opholdsgrundlaget, at du skal være selvforsørgende og ikke være en byrde for det sociale system.

Hvis du søger om eller modtager offentlige forsørgelsesydelser, dvs. f.eks. kontanthjælp eller uddannelseshjælp, kan du som udgangspunkt hverken få opholdsdokument eller bevare opholdsret som selvforsørgende. 

Hvis en myndighed, fx en kommune, udbetaler ydelser til udlændinge, bliver det indberettet til SIRI. SIRI vil herefter tage stilling til, hvorvidt dette har betydning for dit opholdsgrundlag.

Modtager du eksempelvis arbejdsløshedsdagpenge fra din A-kasse, vil dette ikke være til hinder for, at du kan anses at være selvforsørgende.

Hvis du har haft arbejde i Danmark

Hvis du

  • opfylder betingelserne for at være arbejdstager i EU-rettens forstand 
  • har bevaret din arbejdstagerstatus efter at være ophørt med at arbejde 
  • er familiemedlem til en EU arbejdstager

har du ret til sociale ydelser på samme vilkår som danske statsborgere. Som udgangspunkt vil det derfor ikke medføre ophør af din opholdsret, at du modtager ydelser efter lov om aktiv socialpolitik, f.eks. kontanthjælp.

Læs mere om, hvad du må modtage og hvad du ikke må modtage af offentlige ydelser, når du har et EU-opholdsdokument fra SIRI

Hvis du skal bo og arbejde i Danmark, er der en række ting, du skal sætte dig ind i. Afhængigt af dine personlige forhold kan du også have brug for andre vigtige informationer.

Portalen borger.dk giver dig information i forhold til de vigtigste emner fx

  • MitID
  • CPR-registrering
  • Sundhedskort
  • Skatteforhold
  • Ferieforhold
  • Skole og børnepasning
  • Bolig
  • Danskundervisning
  • Bilregistrering og kørekort

Hvor længe kan jeg være i Danmark?

Hvis du skal opholde dig i Danmark i mindre end 3 måneder, er det ikke nødvendigt at indgive ansøgning om EU-opholdsdokument. Søger du arbejde, kan du være i landet i op til 6 måneder uden et opholdsdokument.

Hvis du skal være i Danmark i mere end 3 eller 6 måneder, skal du indgive ansøgning om EU-opholdsdokument. Herefter kan du være i landet, så længe du opfylder betingelserne for et opholdsgrundlag efter EU-reglerne. Der er ikke en udløbsdato på dit opholdsdokument. 

Når du har haft et opholdsgrundlag efter EU-reglerne i Danmark i mindst 5 år, har du ret til permanent ophold efter EU-reglerne.

Læs om, hvordan du søger om bevis for din ret til permanent ophold efter EU-reglerne

 

 

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke længere kan forsørge mig selv?

Kan min familie få EU-opholdsdokument?

Ja, din nærmeste familie kan ansøge om ophold i Danmark efter EU-reglerne.

Læs mere om EU-ophold som familiemedlem til en EU-borger

Hvad skal jeg mere vide, inden jeg ansøger?

På ansøgningsfanen til højre kan du læse mere om ansøgningsproceduren. Her finder du også det ansøgningsskema, du skal udfylde.

SIRI træffer afgørelse på baggrund af de oplysninger og dokumenter, du afleverer sammen med ansøgningen. SIRI vil dog kontakte dig i løbet af sagsbehandlingen, hvis vi har brug for flere oplysninger.

Skal SIRI kunne give oplysninger om din sag til andre end dig, mens vi behandler sagen, skal du give en fuldmagt til den person, der skal have adgang til oplysningerne. Fuldmagten skal indleveres til SIRI, gerne sammen med din ansøgning. 

Hvis det fremgår af din ansøgning, at du repræsenteres af en advokat, skal du ikke give en fuldmagt til advokaten, da advokater allerede i kraft af deres stilling har fuldmagt. Det betyder bl.a., at SIRI under sagens behandling vil sende alle henvendelser til dig via din advokat.

Din ansøgning indgives til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Sørg for at have alle dokumenter klar i digital form, så du kan vedhæfte dem til online ansøgningen.

Du skal vedhæfte:

Hvis du forsørger dig selv, skal du vedhæfte:

Hvis du forsørges af en anden, skal du vedhæfte:

Hent evt. følgende erklæringer:

Forsørgelseserklæring 

Arbejdsgivererklæring

Kontrakt eller arbejdsgivererklæring skal være dateret og underskrevet i hånden eller digitalt med fx MitID eller Penneo af din arbejdsgiver mindre end 60 dage før SIRI modtager den. SIRI anerkender ikke underskrifter indsat som billedfil.

Afsæt gerne

15 minutter

til at udfylde ansøgningen

1 person

Du udfylder selv ansøgningsskemaet

På dette trin har du adgang til det relevante ansøgningsskema OD1A.

Skemaet indeholder en vejledning i, hvordan du skal udfylde det, og hvilken dokumentation, du skal vedlægge.

Du kan bestille tid til at møde frem i SIRI via linket i den kvittering, du modtager, når du har udfyldt og indsendt skemaet.

 

Udfyld ansøgningsskema OD1A (åbner i et nyt vindue)

Hvis du er begyndt på en online ansøgning før d. 15. maj 2025, som du vil afslutte, skal du bruge det tidligere OD1 skema. Det tidligere OD1 vil ikke være tilgængeligt efter d. 1. juni 2025. Link til tidligere OD1 skema

Sådan behandler vi dine personoplysninger i forbindelse med ansøgningen

Vi anbefaler, at du ansøger online, da det ofte er hurtigere at behandle digitale ansøgninger.

Du kan også vælge at indsende en fysisk ansøgning – find et print-selv-skema og læs mere om fremgangsmåden

Du kan finde dine igangværende og afsluttede ansøgninger i 30 dage fra dit seneste login.

Log ind og se dine ansøgninger (åbner i et nyt vindue)

Du skal møde personligt frem i en af SIRIs afdelinger inden 30 dage.

Du skal medbringe:

  • kvittering fra onlineansøgningen
  • dit pas eller nationale id-kort.

Først når du på denne måde har identificeret dig og er blevet forbundet med din ansøgning, betragter vi din ansøgning som fuldt indgivet.

Møder du ikke op inden 30 dage efter at du har indgivet din online ansøgning, betragter SIRI din ansøgning som frafaldet og lukker sagen.

Adresser og åbningstider på SIRIs afdelinger

Vedhæfter du alle nødvendige dokumenter til ansøgningen, og er betingelserne for et opholdsgrundlag opfyldt, kan SIRI udstede et opholdsdokument til dig med det samme, når du møder op.

Mangler der dokumentation, forlænges sagsbehandlingstiden. Du vil normalt få at vide ved fremmødet, hvilken dokumentation, der mangler.

Du har ret til at opholde dig og arbejde i Danmark, mens du venter på svar.

Ansvarlig myndighed

Kontakt SIRI