Sagsbehandlingen tager normalt
0-90 dage

Gebyr for sagsbehandling
Intet gebyr

Hvem kan få permanent ophold i Danmark efter EU-reglerne?

Du har ret til permanent ophold, når du har haft faktisk og reelt ophold i Danmark efter EU-reglerne i en periode på mindst 5 år.

Perioden skal være sammenhængende, og du skal i hele perioden have opfyldt betingelserne for ophold efter EU-reglerne.

Børn, født i Danmark eller indrejst umiddelbart efter fødslen, hvis forælder/forældre har permanent ophold i Danmark efter EU-reglerne, kan ansøge om permanent ophold umiddelbart efter fødslen eller indrejsen i Danmark.

Hvad er betingelserne?

For at få permanent ophold efter EU-reglerne skal du opfylde følgende betingelser.

Faktisk og reelt ophold betyder, at du har levet dit liv og indrettet dig på en sådan måde, at du har haft din tilværelse og dagligdag i Danmark.

Du skal have foretaget en reel og faktisk flytning til Danmark. Det er ikke nok, at du har været registreret på en dansk adresse, eller at du står som ejer eller lejer af en bolig i Danmark.

Du skal til enhver tid i løbet af de 5 sammenhængende år have opfyldt betingelserne for ophold efter EU-reglerne.

Du kan godt have haft flere forskellige opholdsgrundlag i løbet af de 5 år. Du kan have haft EU-ophold som fx studerende, arbejdstager eller som familiemedlem til en anden EU-borger. 

Som tredjelandsstatsborger kan dit opholdsgrundlag kun have været som familiemedlem til en EU-borger.

Læse mere om de forskellige EU-opholdsgrundlag

Midlertidige ophold i udlandet på tilsammen under 6 måneder om året vil ikke forhindre dig i at få permanent ophold efter EU-reglerne.

Det samme gælder ved ét fravær af op til 12 måneders varighed, som skyldes vægtige grunde, fx graviditet og fødsel, alvorlig sygdom, studier eller erhvervsuddannelse eller udstationering i udlandet.

Fravær af længere varighed end 12 måneder som skyldes værnepligt, forhindrer dig heller ikke i at få permanent ophold efter EU-reglerne.

Hvornår skal jeg ansøge om permanent ophold efter EU-reglerne?

Du er EU-borger

Du kan ansøge om permanent ophold når du har været i Danmark i 5 sammenhængende år og opfylder betingelserne. 

Det er ikke obligatorisk at ansøge om permanent ophold og der er ikke en frist for, hvornår du senest skal ansøge.

Opfylder du betingelserne for permanent ophold, har du denne ret, uanset om du indgiver en ansøgning eller ej.

Opfylder du ikke betingelserne for permanent ophold, skal du fortsætte med at opfylde betingelserne for ophold efter EU-reglerne. Det gælder uanset om du har været i Danmark i 5 år eller mere, og uanset om du har ansøgt om permanent ophold.

Du er statsborger i et land uden for EU, EØS eller Schweiz

Du kan tidligst indgive din ansøgning om permanent ophold en måned før, du har været i Danmark i 5 sammenhængende år.

Du skal dog under alle omstændigheder indgive ansøgningen før, dit opholdskort udløber.

Læs mere om, hvordan du kan forlænge dit opholdskort

Hvilke rettigheder har jeg med permanent ophold efter EU-reglerne?

Du har de samme rettigheder som med et ikke-permanent EU-opholdsdokument. 

Du behøver dog ikke længere opfylde betingelserne for dit tidligere EU-opholdsgrundlag.

Det betyder, at du ikke mister din ret til permanent ophold, hvis du fx ophører med at arbejde, studere, drive selvstændig virksomhed osv.

Kan jeg miste min ret til permanent ophold?

Hvis du har fået permanent ophold efter EU-reglerne, bevarer du din ret til permanent ophold så længe, du har et faktisk og reelt ophold i Danmark.

Udrejst i mindre end 2 år

Du mister ikke din permanente opholdsret, hvis du opholder dig uden for Danmark i mindre end 2 år. 

Når du vender tilbage til Danmark, vil din bopælskommune bede om en skriftlig bekræftelse fra SIRI på, at du stadig har ret til ophold, når du vil registrere din adresse i CPR-registret.

Du skal kun bruge bekræftelsen, hvis din adresse er afmeldt i CPR-registret. Hvis du har været i udlandet på fx et almindeligt ferieophold, og din adresse ikke er afmeldt i CPR, skal du ikke bruge en bekræftelse.

Udrejst i mere end 2 år

Hvis du har fået permanent ophold og skal opholde dig uden for Danmark i mere end 2 år, og du har til hensigt at vende tilbage til Danmark, kan du i særlige tilfælde få en dispensation, så du ikke mister din ret til ophold.

I din ansøgning om dispensation skal du dokumentere årsagen til og længden af dit ophold uden for Danmark. SIRI kan give dig dispensation i op til 2 år (ud over de 2 år du med permanent opholdsret i forvejen har ret til at være udrejst).

Ja, med permanent ophold i Danmark efter EU-reglerne, kan du modtage offentlige ydelser uden, det har betydning for din ret til ophold i Danmark.

Hvis SIRI påtænker at træffe en ny afgørelse om din ret til ophold, fx hvis du har været udrejst i en periode på mere end 2 år, skriver vi til dig og giver dig mulighed for at komme med bemærkninger og eventuel dokumentation, inden vi træffer afgørelse.

Hvis du ikke længere opfylder betingelserne for permanent ophold eller for et af de øvrige opholdsgrundlag efter EU-reglerne, vil din tilknytning til Danmark blive vurderet, og det kan have betydning for, om du bevarer din opholdsret. 

Der bliver i den forbindelse blandt flere andre forhold set på, hvor længe du har boet i Danmark og på din tilknytning til arbejdsmarkedet.

Kan min familie få permanent ophold efter EU-reglerne?

Din familie får ikke automatisk ret til permanent ophold, fordi du har opnået ret til permanent ophold.

Din familie skal selv have haft faktisk og reelt ophold i Danmark i 5 på hinanden følgende år og i hele perioden have opfyldt betingelserne for EU-ophold.

Dine familiemedlemmer er ikke omfattet af din ansøgning om permanent ophold. De skal derfor selv indgive deres egen ansøgning om permanent ophold (efter 5 års ophold).

Læs mere om EU-ophold som familiemedlem

Børn, der er født i Danmark eller er indrejst umiddelbart efter fødslen, og hvis forælder/forældre har permanent EU-ophold i Danmark, kan ansøge om permanent ophold umiddelbart efter fødslen eller indrejsen i Danmark.

Hvad skal jeg mere vide, inden jeg ansøger om permanent ophold?

På ansøgningsfanen til højre kan du læse mere om ansøgningsproceduren. Her finder du også det ansøgningsskema, du skal udfylde.

SIRI træffer afgørelse på baggrund af de oplysninger og dokumenter, du afleverer sammen med ansøgningen. SIRI vil kontakte dig i løbet af sagsbehandlingen, hvis vi har brug for flere oplysninger.

Skal SIRI kunne give oplysninger om din sag til andre end dig, mens vi behandler sagen, skal du give en fuldmagt til den person, der skal have adgang til oplysningerne. Fuldmagten skal indleveres til SIRI, gerne sammen med din ansøgning. 

Hvis det fremgår af din ansøgning, at du repræsenteres af en advokat, skal du ikke give fuldmagt til advokaten, da advokater allerede i kraft af deres stilling har fuldmagt. Det betyder bl.a., at SIRI under sagens behandling vil sende alle henvendelser til dig via din advokat.

Din ansøgning indgives til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Sørg for at have alle dokumenter klar i digital form, så du kan vedhæfte dem til online ansøgningen.

Du skal altid vedhæfte

Har du haft skiftende opholdsgrundlag i løbet af den tid, du har opholdt dig i Danmark, skal du vedlægge dokumentation for dine forskellige opholdsgrundlag.

Hvis du er eller har været selvstændig erhvervsdrivende skal du også vedlægge:

Hvis du er eller har været studerende skal du også vedlægge:

Hvis du er eller har været familiemedlem skal du også vedlægge:

Afsæt gerne

15 minutter

til at udfylde ansøgningen

1 person

Du udfylder selv ansøgningsskemaet

På dette trin har du adgang til det relevante ansøgningsskema OD1C.

Skemaet indeholder en vejledning i, hvordan du skal udfylde det, og hvilken dokumentation, du skal vedlægge.

 

Udfyld ansøgningsskema OD1C (åbner i et nyt vindue)

 

Sådan behandler vi dine personoplysninger i forbindelse med ansøgningen

Vi anbefaler, at du ansøger online, da det ofte er hurtigere at behandle digitale ansøgninger.

Du kan også vælge at indsende en fysisk ansøgning – find et print-selv-skema og læs mere om fremgangsmåden

Du kan finde dine igangværende og afsluttede ansøgninger i 30 dage fra dit seneste login.

Log ind og se dine ansøgninger (åbner i et nyt vindue)

Hvis du er statsborger i et land uden for EU/EØS og Schweiz, skal du have optaget biometri for at få udstedt et opholdskort. Det betyder, at du skal have taget et ansigtsfoto og afgive fingeraftryk. Dit ansigtsfoto og dine fingeraftryk vil blive lagret på en chip på det opholdskort, du vil få, hvis du får et opholdsbevis.

Hvis du ikke får optaget biometri, kan vi ikke udstede det fysiske opholdskort til dig.

Du kan få optaget biometri i en af SIRIs afdelinger. Det kan ske, mens vi behandler din ansøgning. Du kan også vente, til vi har behandlet din ansøgning, og du har fået dit EU opholdsdokument. Bemærk dog, at opholdskortet ikke kan udstedes før du har fået optaget biometri.

Bestil tid til optag af biometri i en af SIRIs afdelinger (åbner i et nyt vindue)

Er du statsborger i et EU-/EØS-land eller Schweiz skal du ikke have optaget biometri og skal derfor ikke møde frem hos SIRI i forbindelse med din ansøgning om permanent ophold.

Vedhæfter du alle nødvendige dokumenter til ansøgningen, og er betingelserne for et opholdsgrundlag opfyldt, kan SIRI hurtigere behandle din ansøgning.

Mangler der dokumentation, forlænges sagsbehandlingstiden.

Er du stastsborger i et land uden for EU, EØS eller Schweiz, vil du få dit opholdskort tilsendt til din CPR-registrerede adresse.

Det er derfor vigtigt at dit navn står på din postkasse. Hvis dit navn ikke står på postkassen, risikerer du, at kortet ikke bliver afleveret og i stedet returneret til SIRI.

Du har ret til at opholde dig og arbejde i Danmark, mens du venter på svar.

Ansvarlig myndighed

Kontakt SIRI