Hvis du har opholdsgrundlag på baggrund af lønnet arbejde og mister dit arbejde, hvad enten du bliver opsagt eller selv siger op, er dit opholdsgrundlag som udgangspunkt ophørt.

Hvis du i forbindelse med ophøret af dit arbejde forlader Danmark, skal du ikke foretage dig noget i forhold til dit opholdsgrundlag. Du skal blot meddele din udrejse til CPR-registret (evt. via borger.dk med MitID).

Hvis du ønsker at blive i Danmark efter at være stoppet med at arbejde, og du ikke har fundet et nyt arbejde, er det vigtigt, at du tilmelder dig jobcenteret inden for 14 dage efter dit arbejdsophør.

I nogle tilfælde kan arbejdstagerstatus – og dermed dit opholdsgrundlag som arbejdstager – bevares i en periode, efter du er ophørt med at arbejde. Dette afhænger bl.a. af årsagen til, at du stoppede med at arbejde, og om du har tilmeldt dig jobcenteret rettidigt, efter du stoppede med at arbejde. Hvor længe du kan bevare din arbejdstagerstatus afhænger af, hvor længe du inden dit arbejdsophør arbejdede i Danmark. 

Hvis du mener, at du opfylder betingelserne for et andet opholdsgrundlag end arbejde, fx som selvforsørgende, kan du indgive ny ansøgning på dette grundlag.

Hvis du har opholdsgrundlag som studerende, men har afbrudt eller afsluttet din uddannelse i Danmark, er dit opholdsgrundlag som udgangspunkt ophørt.

Hvis du i forbindelse med din afslutning eller en evt. afbrydelse af dit studie forlader Danmark, skal du ikke foretage dig noget i forhold til dit opholdsgrundlag. Du skal blot på almindelig vis meddele din udrejse til CPR-registret (evt. via borger.dk med MitID).

Hvis du vil blive i Danmark efter at have afbrudt eller afsluttet din uddannelse, skal du kontakte SIRI med henblik på afklaring af dit opholdsgrundlag.

Hvis du mener, at du opfylder betingelserne for et andet opholdsgrundlag, fx som selvforsørgende, skal du indgive ny ansøgning på dette grundlag.

 

Hvis du har opholdsgrundlag som selvstændig erhvervsdrivende, men din virksomhed lukker eller der på anden vis ikke længere er nogen aktivitet i den, er dit opholdsgrundlag som udgangspunkt ophørt.

Hvis du i forbindelse med din virksomheds ophør har forladt/forlader Danmark, skal du ikke foretage dig noget i forhold til dit opholdsgrundlag. Du skal blot på meddele din udrejse til CPR-registret (evt. via borger.dk med MitID).

Hvis du vil blive i Danmark efter din virksomheds ophør, skal du kontakte SIRI med henblik på afklaring af dit opholdsgrundlag.

I nogle tilfælde kan arbejdstagerstatus – og dermed opholdsgrundlag som selvstændig erhvervsdrivende – bevares i en periode efter du er ophørt med at drive selvstændig virksomhed. Dette afhænger bl.a. af årsagen til, at du stoppede med at drive selvstændig virksomhed, om du har tilmeldt dig jobcenteret rettidigt efter du stoppede med at drive selvstændig virksomhed, og hvor længe du inden da var selvstændig erhvervsdrivende i Danmark. 

Hvis du mener, at du opfylder betingelserne for et andet opholdsgrundlag, fx på baggrund af lønnet beskæftigelse eller som selvforsørgende, skal du indgive ny ansøgning på dette grundlag.

Hvis du har opholdsgrundlag som selvforsørgende (person med tilstrækkelige midler), og du ikke længere kan forsørge dig selv, er dit opholdsgrundlag som udgangspunkt ophørt.

Det gælder hvad enten du selv eller en eventuel anden person, der har påtaget sig at forsørge dig, ikke længere har midlerne til at forsørge dig.

Hvis du forlader Danmark i forlængelse af, at du ikke længere har midler til at forsørge dig selv, skal du ikke foretage dig noget i forhold til dit opholdsgrundlag. Du skal blot meddele din udrejse til CPR-registret (evt. via borger.dk med MitID).

Hvis du ønsker at blive i Danmark, skal du kontakte SIRI med henblik på afklaring af dit opholdsgrundlag.

Hvis du mener, at du opfylder betingelserne for et andet opholdsgrundlag, fx hvis du har fået lønnet beskæftigelse, skal du indgive ny ansøgning på dette grundlag.

Hvis du har opholdsgrundlag som familiemedlem til en herboende (ikke dansk) EU-borger, der har et selvstændigt opholdsgrundlag i Danmark efter EU-reglerne (hovedpersonen), og en eller flere af forudsætningerne ikke længere er til stede, er dit opholdsgrundlag som udgangspunkt ophørt.

Det kan f.eks. være tilfældet, hvis du er blevet skilt fra hovedpersonen, hvis hovedpersonen er udrejst af Danmark, eller hvis hovedpersonen ikke længere selv opfylder betingelserne for sit opholdsgrundlag.

Hvis du i forbindelse med en eller flere af ovennævnte ændringer i din situation forlader Danmark, skal du ikke foretage dig noget i forhold til dit opholdsgrundlag. Du skal blot meddele din udrejse til CPR-registret (evt. via borger.dk med MitID).

Vil du blive i Danmark, skal du kontakte SIRI, så vi kan afklare dit opholdsgrundlag.

Hvis du selv er EU-borger og mener, at du opfylder betingelserne for et andet opholdsgrundlag end som familiemedlem, fx som arbejdstager eller selvforsørgende, kan du indgive ny ansøgning på dette grundlag.

Er du tredjelandsstatsborger, og er din opholdsret efter EU-reglerne ophørt, kan du være omfattet af uddannelsestilknytningsordningen. 

Der gælder særlige regler, når du skal indgive en ansøgning på baggrund af uddannelsestilknytning. Du kan først indgive en sådan ansøgning efter, at vi har truffet afgørelse om, at din opholdsret må anses for ophørt. Du skal dog indgive ansøgningen senest 7 dage efter, at vi har truffet afgørelse om, at din opholdsret er ophørt.

Læs mere om uddannelsestilknytning

Hvis SIRI påtænker at træffe en ny afgørelse om dit opholdsgrundlag, skriver vi til dig og giver dig mulighed for at komme med bemærkninger og eventuel dokumentation, inden vi træffer afgørelse.

Hvis du ikke længere opfylder betingelserne for et opholdsgrundlag efter EU-reglerne vil din tilknytning til Danmark blive vurderet, og det kan have betydning for, om du bevarer din opholdsret.

Der bliver i den forbindelse blandt flere andre forhold set på, hvor længe du har boet i Danmark og din tilknytning til arbejdsmarkedet.