Publiceret 01-04-2023 - Senest opdateret: 03-07-2023

Nye muligheder på erhvervs- og studieområdet fra 1. april

Den 1. april 2023 træder en række ændringer af udlændingeloven i kraft, som vedrører flere af de ordninger, der administreres af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Nedenfor følger en oversigt over ændringerne med link til de relevante sider på Nyidanmark, hvor du kan læse mere.

Den supplerende beløbsordning (nyoprettet)

Mulighederne for international rekruttering styrkes. Der etableres således en supplerende beløbsordning, hvorefter der kan meddeles opholdstilladelse til udlændinge, der tilbydes ansættelse med en årlig løn på mindst 375.000 kr. 

Læs mere her

Fast track-ordningen 

Fast track-ordningen udvides med et femte spor, det supplerende beløbsspor, hvorefter der svarende til den supplerende beløbsordning kan meddeles opholdstilladelse til udlændinge, der tilbydes ansættelse med en årlig løn på mindst 375.000 kr.

Læs mere her

Certificering efter fast track-ordningen

Fast track-ordningen udvides, således at flere virksomheder får adgang til fast track-ordningen. Kravet til antallet af fuldtidsansatte, som en virksomhed skal have ansat for at kunne blive certificeret til at benytte fast track-ordningen, nedsættes således fra mindst 20 til mindst 10 fuldtidsansatte medarbejdere i Danmark.

Læs mere her

Positivlisten for personer med en videregående uddannelse

Positivlisten udvides med flere stillingsbetegnelser. De fagligt afgrænsede a-kasser får mulighed for at tilføje stillinger, hvis de vurderer, at der nationalt er mangel på arbejdskraft til disse stillinger. 

Derudover får De Regionale Arbejdsmarkedsråd mulighed for at tilføje stillinger, hvis de vurderer, at der regionalt er mangel på arbejdskraft til disse stillinger. 

Positivlisten gøres mere forudsigelig, da stillingerne på listen fremadrettet tidligst kan udgå af listen efter to år. 

Læs mere her

Start-up Denmark

Start-Up Denmark-ordningen udvides, så en udenlandsk virksomhedsejer, der ønsker at åbne en filial i Danmark af en eksisterende udenlandsk selvstændig erhvervsvirksomhed, får mulighed for at søge om opholdstilladelse efter ordningen. 

Det præciseres i udlændingeloven, at en udlænding, der allerede har stiftet en selvstændig succesfuld virksomhed i Danmark – f.eks. mens udlændingen har haft et andet opholdsgrundlag – har mulighed for at søge om opholdstilladelse gennem Start-Up Denmark-ordningen til at drive virksomheden. 

Læs mere her

Studie

Jobsøgningsopholdet efter endt videregående eller ph.d.-uddannelse er blevet udvidet fra tidligere 6 måneder til nu 3 år. Ændringen gælder for udlændinge som afslutter en dansk professionsbachelor-, bachelor-, kandidat- eller ph.d.-uddannelse.

Læs mere her

Jobsøgningsopholdet for øvrige videregående uddannelser samt uddannelser som ikke er godkendt af en statslig myndighed, men hvor der alene foreligger en udtalelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), vil forsat have en varighed på 6 måneder.

Læs mere her

Det vil være muligt at søge om en arbejdstilladelse uden begrænsning under det 3-årige jobsøgningsophold.

Læs mere her

Etableringskortordningen afskaffes, dog vil det forsat være muligt at søge forlængelse af et etableringskortophold.

Ansvarlig myndighed

Kontakt SIRI