Publiceret 27-02-2020

Ændring af praksis og mulighed for genoptagelse af sager om ret til ophold som selvforsørgende efter EU-reglerne, hvor der er givet afslag, fordi midlerne var indkomst af beskæftigelse udøvet af en tredjelandsstatsborger uden fornøden opholds- og arbejdstilladelse

På baggrund af en dom fra EU-Domstolen af 2. oktober 2019 i sagen C-93/18, Bajratari, om fortolkningen af kravet om tilstrækkelige midler som grundlag for ret til ophold, ændrer udlændingemyndighederne deres praksis. Endvidere vil personer, der har fået afslag på ret til ophold efter EU-reglerne som selvforsøgende, herunder studerende, med den begrundelse, at unionsborgeren ikke rådede over tilstrækkelige midler, fordi midlerne hidrørte fra beskæftigelse udøvet af en tredjelandsstatsborger uden fornøden opholds- og arbejdstilladelse, have mulighed for at ansøge om genoptagelse af deres sag.

EU-domstolen har den 2. oktober 2019 afsagt dom i den nordirske (britiske) præjudicielle sag C-93/18, Bajratari. I dommen udtaler EU-Domstolen sig om, hvorvidt en unionsborger kan anses for at opfylde kravet om tilstrækkelige midler med henblik på ret til ophold som selvforsørgende, når midlerne stammer fra beskæftigelse, der er udøvet ulovligt af en tredjelandsstatsborger uden fornøden opholds- og arbejdstilladelse.

EU-Domstolen har i dommen fastslået, at midler, der hidrører fra beskæftigelse, som er udøvet af en tredjelandsstatsborger uden fornøden opholds- og arbejdstilladelse, skal medregnes ved vurderingen af tilstrækkelige midler i relation til EU-opholdsdirektivets artikel 7, stk. 1, litra b, vedrørende opholdsret som selvforsørgende.

Ændring af administrativ praksis

Efter den hidtil gældende danske administrative praksis medregnes indkomst fra en i øvrigt lovlig beskæftigelse, der er udøvet ulovligt uden opholds- og arbejdstilladelse, ikke ved vurderingen af, om en unionsborger råder over tilstrækkelige midler til sig selv og sine familiemedlemmers underhold.

EU-Domstolens dom har den betydning, at udlændingemyndighederne fremover i forbindelse med den konkrete vurdering og prøvelse af grundlaget for en selvstændig eller afledt opholdsret efter opholdsdirektivet, der er betinget af, at en unionsborger råder over tilstrækkelige midler, vil tage hensyn til midler fra beskæftigelse, der er udøvet ulovligt af en tredjelandsstatsborger uden fornøden opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Mulighed for genoptagelse på baggrund af dommen

EU-Domstolens dom har derudover den betydning, at personer, der har fået afslag på ret til ophold efter EU-reglerne som selvforsøgende, herunder studerende, med den begrundelse, at unionsborgeren ikke rådede over tilstrækkelige midler, fordi midlerne hidrørte fra beskæftigelse udøvet af en tredjelandsstatsborger uden fornøden opholds- og arbejdstilladelse, har mulighed for at ansøge om at få deres sag genoptaget.

Dommen er i den forbindelse relevant for sager, hvor der er meddelt afslag fra og med den 1. maj 2006, hvor opholdsdirektivets regler blev gennemført i dansk ret.

Udlændingemyndighederne vil således på begæring vurdere, om der er grundlag for at genoptage sager fra og med den 1. maj 2006, hvor der er meddelt afslag til en unionsborger på ret til ophold som selvforsørgende, herunder studerende, og på afledt ret til ophold som familiemedlem til en selvforsørgende eller studerende unionsborger med den begrundelse, at unionsborgeren ikke kunne anses for at råde over tilstrækkelige midler, fordi midlerne kom fra beskæftigelse, der var udøvet ulovligt af en tredjelandsstatsborger uden fornøden opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Udlændingemyndighederne vil desuden på begæring vurdere, om der er grundlag for at genoptage sager fra og med den 1. maj 2006, hvor der er meddelt afslag på bevarelse af en opholdsret eller på tidsubegrænset opholdsret med den begrundelse, at ansøgeren ikke rådede over tilstrækkelige midler, fordi midlerne kom fra beskæftigelse, der var udøvet ulovligt af en tredjelandsstatsborger uden fornøden opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Udlændinge, der fra om med den 1. maj 2006 har fået en afgørelse som beskrevet ovenfor skal selv kontakte styrelsen og anmode om genoptagelse. Ved anmodning om genoptagelse bør ansøgningsskemaet OD1 anvendes.

Skemaet kan hentes her

Ved genoptagelse af en sag vil Styrelsen for International Rekruttering og Integration vurdere, hvorvidt de øvrige betingelser for (afledt) opholdsret efter EU-retten er opfyldt.

Her kan du læse orienteringen af Folketingets Europaudvalg og Udlændinge- og Integrationsudvalg af 26. februar 2020 om fortolkningen af EU-Domstolens dom i sag C-93/18, Bajratari

 

Ansvarlig myndighed

Kontakt SIRI